П`ятниця, 03.05.2024, 16:38
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 23
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Березень » 2 » Плекайте мову
20:30
Плекайте мову

Класик української літератури Панас Мирний писав: "Найбільше  і найдорожче добро кожного народу - це його мова. Ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і свої давнє життя і свої сподіванки, розум, досвід, почування."

Дійсно, що маже мати більшу вагу аніж слово вимовлене рідною мовою. Кожного року 21 лютого ми відзначаємо День рідної мови. Нам потрібно якомога більше часу присвячувати вивченню рідної мови, адже у багатьох вона, чомусь стає наповненою суржиком, чи ще гірше ненормативною лексикою.

Аби ще раз наголосити на красу української мови, її милозвучність, тонкості, багатстві у Телязькій ЗШ І-ІІ ст. із 20 по 24 лютого було проведено ряд заходів приурочених Дню рідної мови.

Насамперед відбувся конкурс малюнків приурочений цій знаменній даті. У ньому взяли участь учні всіх класів, а старшокласники іще й позмагалися в умінні творчо працювати в письмових висловлюваннях й написали твори на тему: "Свята і чиста мова материнська".

Основним виховним заходом на цьому тижні було свято під назвою "Плекайте мову", яке організували і провели учні 7 класу. Їм охоче у цьому допомогли їх молодші друзі із 2 та 3 класів.

Класними керівниками були проведені інформаційні хвилинки "Доля нашої мови залежить від того, як відгукнеться на рідне слово наша душа, як рідне слово бринітиме в цій душі, як воно житиме в ній", а вчителями української мови - тематичні уроки "І возвеличимо на диво, і розум наш, і наш язик..." (Т.Шевченко).

Також учні були залучені у інтелектуальні ігри, що відбулися між 6 і 7 класами.

Ще один важливий захід, що викликав найбільший ажіотаж між школярами - написання загальношкільного диктанта "Україна - наша земля, наша Батьківщина", у якому взяли участь усі бажаючі учні старших класів і вчителі. Треба зазначити, що своєю грамотністю "похвалилися" як вчителі так і учні школи. Усі впоралися із завданнями на високому рівні.

Організатором усіх виховних заходів на цьому тижні була вчитель української мови Горилюк О.М., яка і назвала переможців усіх конкурсів.

Отож вважаю, що ми маємо стати гідними синами й дочками тих, хто в найтяжчих випробуваннях зберіг рідну мову й передав її нам. Знаймо, бережімо, збагачуймо велике духовне надбання народу - рідну українську мову, бо мова - основа духовного життя народу, втрата її, за словами Панаса Мирного, "смерть для його душі".

Горилюк О.М.

Переглядів: 551 | Додав: Оксанка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Погода
Кіт